Wolfgangs von Kempelen

Original: http://rws.xoba.com/newindex/kempelen.html

NYHED: Bogen er online nu

Dette er en af ​​de resterende kopier af den første udgave af Wolfgang von Kempelen klassiske studie af artikulatoriske fonetik og talesyntese. Der var sandsynligvis kun omkring 190 eller deromkring eksemplarer i denne første oplag, at dømme efter antallet af abonnenter, der er anført i forordet. Der var også en fransk udgave udgivet på samme tid (Le Mécanisme de la parole).

Det ville være interessant at finde ud af, hvor mange eksemplarer af denne bog overleve. Jeg kender til følgende:

British Museum
University of Pennsylvania
University of Illinois i Urbana-Champaign
Deutsches Museum, München
Staatsbibliothek, Berlin
Stephan Puille, privat samler, Berlin. (Mr. Puille påpegede også mig til de to foregående.)
Den Ráday Bibliotek. Ráday Gedeon var en af ​​de oprindelige abonnenter til Kempelen bog.
I Podmaniczky-Degenfeld samling på National lutherske Bibliotek, Budapest.
I indsamlingen af ​​Manuskripter og gamle bøger Bibliotek det ungarske videnskabsakademi, oprindeligt fra Grev József Teleki.

Kempelen arbejde er interessant, ikke kun fordi dens detaljeringsgrad er så imponerende, men også fordi det blev skrevet på et tidspunkt, hvor den moderne videnskab, som vi kender det var virkelig begyndt at samle damp i århundredet efter Newton. Kempelen angreb på fantasifulde fonetiske “teori” af FMB ab Helmont udviklet i sin alfabetisk Vere Naturalis Hebraici Brevissima Delineatio (se tredje element kugle nedenfor) er særlig interessant i denne henseende. Helmont var en Kabbalist og en tilhænger af den store syncretic tradition, der var på højden af intellektuel bestræbelse i middelalderen, hvor målet var at søge sandheder ved dyb analyse og syntese af gamle tekster. (Steve Farmer encyklopædiske undersøgelse af de 900 teser Giovanni Pico della Mirandola, den største af de syncretists, er sandsynligvis den bedste kilde på dette interessante fase af intellektuel historie.) Kabbalister især forsøgt at finde skjulte sanser i de symboler, der blev brugt i den hebraiske bibel; de er således de forfædre af den fortsatte mystiske visninger af symboler, der hjælper med at forklare populariteten af ​​Dan Browns bøger. Helmont s særlige bidrag i dette arbejde var at argumentere for, at de hebraiske bogstaver faktisk repræsenterede figurer fra de taleorganer når producerer lyde repræsenteret ved bogstaver. Hvis han havde kendt kong Sejong opfindelse, Hangul (1446), og i stedet havde beskrevet det, ville han have været på fast grund. Anvendt det hebraiske alfabet, selvfølgelig, ideen var det rene vrøvl, og Kempelen angriber det som sådan. På et tidspunkt han udtrykker forbløffelse at Helmont var i stand til introspect om formerne hans tunge var at gøre og indse, at hans påstande var falske.

forside
Aktion af lungerne
Diskussion af Helmont: s. 143, s. 144, s. 144 plade, s. 145, s. 145 plade, s. 146, s. 147, s. 148, s. 149.
NYHED: Første 74 sider plus forside stof nylig scannet af OHSU biblioteket. Advarsel:. Disse er omkring 18 MB hver,

Min kopi af Mechanismus er i øjeblikket til huse på OHSU Historiske Samlinger & Arkiv. Det tredje sæt af billeder ovenfor blev udført af OHSU Historiske Samlinger som en del af en indsats for at digitalisere denne bog.

Jeg liste her abonnenter (Praenumeranten) til Kempelen bog, med links til de mennesker, jeg var i stand til at opspore.
© 2009 Richard Sproat